Menu

IQ en EQ kenden we al, maar ben je ook bekend met AQ?

Zoals onderstaande foto al doet vermoeden is AQ (Adaptiviteit Quotiënt) niet nieuw. Wel lijkt het nu, meer dan ooit, relevant. Een oude aflevering van “Last chance to see” met Stephen Fry zette mij aan het denken over aanpassen. In deze aflevering gaat Fry naar Nieuw-Zeeland om daar een Kakapo te zien. Nou had ik eerlijk gezegd nog nooit van het prachtige beest gehoord en dat bleek ook niet zo gek omdat er nog maar circa 100 van in leven zijn. Die leven allemaal op een eiland voor de Nieuw-Zeelandse kust. De Kakapo is een knalgroene vogel die wat weg heeft van een papegaai. Het beest is door zijn veranderende leefomstandigheden in de loop der eeuwen geëvolueerd tot een vogel die nauwelijks meer kan vliegen en haren heeft ontwikkeld in plaats van veren.

Om je als mens, medewerker van een organisatie of ondernemer aan te passen aan veranderende omstandigheden krijg je geen eeuwen de tijd. De Adaptiviteit Quotiënt gaat over de mate waarin iemand in staat is om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. In 2011 publiceerden Martin Reeves en Mike Deimler hier al een artikel over in de Harvard Business Review. Zij benoemden adaptiviteit als hét nieuwe concurrentievoordeel. [1] De huidige crisis benadrukt de noodzaak voor aanpassing in doen en laten van mensen. Met een dergelijke pandemie is dat eigenlijk bedoeld als bescherming van de soort. Dergelijke capaciteiten lijken in deze situatie in een snelkookpan te komen.

Eens te meer wordt duidelijk hoe belangrijk aanpassend vermogen is. Zo beschrijft Mike Hoogveld in zijn promotieonderzoek adaptiviteit als belangrijkste competentie voor de toekomst. Zijn nieuw te verschijnen boek “Futureproof” vertaalt deze toekomstbestendigheid specifiek voor HR. Om medewerkers voldoende adaptief vermogen te geven, is een lerende organisatie nodig. Een organisatie die bereid én in staat is te veranderen en aan te passen. HR speelt in dit iteratieve proces een cruciale rol, omdat zij de partij zijn om medewerkers te faciliteren in hun permanente ontdekkingstocht. Iedereen vindt zichzelf steeds opnieuw uit. Natuurlijk kun je dit ook duurzame inzetbaarheid noemen, maar voor mij gaat deze aanpassing een stapje verder omdat het niet is toegespitst op werkvermogen maar op leefvermogen.

In staat zijn om je zoveel en zo vaak als dat nodig is aan te passen aan veranderende omstandigheden, als dat niet adaptief vermogend is!? Smaakt dit naar meer? Graag kom ik met je in contact om mee te denken over het AQ in jouw organisatie!

Om je voor te bereiden op ons gesprek en ter inspiratie stelt DAJC HRevolutie 5 exemplaren van het boek Futureproof beschikbaar. Interesse? Laat het me weten via erica.blaak@dajc.nl

Deze blog is geschreven door Erica Blaak