Menu

Magie…dáár doe je het voor!

Nederlander Mike Teunissen (Team Jumbo-Visma) rijdt in de gele trui! Het is je vast niet ontgaan dat de Tour de France afgelopen zaterdag van start is gegaan. De komende weken staat voor wielren-minded Nederland in het teken van de Tour. De één doet mee met een poule, de ander zit elke middag en avond voor de tv. Weer een ander racet heel Frankrijk door om de Tour live te kunnen volgen. Ook bij de koffieautomaat op kantoor krijg je een dezer dagen ongetwijfeld een Tour-update van één van die fanatiekelingen. Of je nu wil of niet.

Met de start van de Tour komen bij mezelf direct weer herinneringen boven van de etappekoersen die ik als professioneel wielrenster heb gereden in binnen- en buitenland. Dat waren altijd inspannende weken waarin je als team heel close met elkaar optrok. Later leerde ik dat er veel parallellen zijn tussen topsport en de werkvloer. Parallellen waar ik veel inspiratie uithaal om samen met collega’s en klanten iedere dag weer mooie resultaten te bereiken. Vandaag deel ik er één over samenwerking.

Gezamenlijk doel en 100% vertrouwen

Regen, wind, hagel, alles hadden we al gehad. We hadden nog 25 kilometer af te leggen en zaten met drie ploeggenootjes in een kopgroep van ongeveer tien wielrensters. Het peloton was al flink op afstand gereden. We wisten, iemand uit deze kopgroep zou met de overwinning naar huis gaan! We hadden met z’n drieën afgesproken dat we om de beurt zouden aanvallen. Er zou er vast één wegblijven. “Aanvallen tot je echt niet meer kunt” was het credo. Als je teruggepakt zou worden door de kopgroep was de volgende van ons aan de beurt om aan te vallen. Ons plan slaagde! Doordat we zo gefocust waren op ons gezamenlijke doel en de afspraken die we hadden gemaakt om dit doel te bereiken, dachten we niet meer aan onze eigen kansen, voelden we de moeheid in ons lijf niet meer en kon één van ons de kopgroep voor blijven. We zaten helemaal in de flow. Wat een mooi teamresultaat!     

Een gezamenlijk doel is cruciaal om een goed teamresultaat neer te kunnen zetten. Een resultaat waar iedereen aan kan bijdragen en voor de volle 100% voor gaat. Juist als je elkaars talenten benut én vertrouwen hebt in elkaar ben je tot zo veel meer in staat dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Team staat niet voor niets voor ‘Together Everyone Achieves More’. Samen bereik je meer dan de optelsom van elk individu. Ben je goed op elkaar ingespeeld? Weet je wanneer je aan zet bent en wanneer je even kunt wachten tot de beurt van de ander voorbij is? Of heb je je eigen doel en zitten je collega’s je letterlijk in de weg? Dat doet ongetwijfeld iets met de sfeer en het onderlinge vertrouwen. Wie zal er dan met de prijs naar huis gaan? Misschien wel helemaal niemand! Hoe staat het ervoor met het team waar jij onderdeel van bent? Kunnen jullie de koers samen winnen?

Magie!

Door scherp te hebben wat het gezamenlijke doel is, heldere afspraken te maken, ieders talent te benutten, er volledig voor te gaan en elkaar te vertrouwen, ben je al een heel eind op weg naar een mooi eindresultaat. Als dat allemaal klopt, ontstaat er magie! Magie waarbij alles samenvalt, wat voelt als een sprookje. Mike Teunissen en Team Jumbo-Visma kunnen daar over meepraten! Jij ook?

Deze blog is geschreven door:
Janneke Busser-Kanis
HR adviseur
janneke.busser@dajc.nl