Menu

Ben jij klaar voor de toekomst?

Weet je nog dat er elk jaar een nieuwe telefoongids op de deurmat viel? En dat je fotorolletjes kocht vlak voor de zomervakantie? Die hebben we allebei al lang niet meer nodig. Dat robots ons werk over gaan nemen klinkt nog wat futuristisch, maar is tegelijkertijd al realiteit op veel terreinen. Denk bijvoorbeeld aan de zorg. Daar worden workshops georganiseerd om te ervaren wat robots nu al zouden kunnen beteken in het werk. [1] Werkzaamheden zullen steeds meer geautomatiseerd worden en in diverse situaties worden al robots ingezet.

robotisering

Robots nemen niet al het werk over

Robots zullen echt niet alle werkzaamheden over kunnen nemen. Juist werkzaamheden die creativiteit, aanpassingsvermogen en sociale vaardigheden verlangen, zullen door mensen uitgevoerd moeten blijven worden. Een quote van Peter Drucker die ik tegenkwam sluit daar goed op aan: “The only skill that will be important during the 21st century is the skill of learning new skills. Everything else will become obsolete over time”. [2]

Jeroen Busscher benoemde het ook al in zijn presentatie tijdens Hét Event Duurzame Inzetbaarheid in november jl. Werkzaamheden die we als mens uitvoeren, zijn steeds vaker uniek en eenmalig. De context is telkens weer anders. Taken die steeds meer geautomatiseerd worden, zijn taken die al bestaan en vaak ook een herhalend karakter hebben. Vraag jezelf eens af welke taken dat zijn binnen jouw organisatie, afdeling of functie? Welke werkzaamheden blijven er dan nog over? Dit zijn waarschijnlijk werkzaamheden waarvoor jouw sociale vaardigheden, creativiteit en aanpassingsvermogen van groot belang zijn.

Banen van de toekomst

Behalve dat functies zullen veranderen, komen er ook nieuwe beroepen bij. De Nationale Beroepengids laat zien dat het enerzijds gaat om banen die te maken hebben met bijvoorbeeld data, het gebruik van technische toepassingen, ‘digital developing’ of hacken, en anderzijds te maken hebben met ontwikkeling, lifestyle en werkgeluk van mensen. Leuke voorbeelden van nieuwe beroepen zijn drone piloot, drone verkeersleider of ethisch hacker. [4]

Hoe sta jij ervoor?

Voor iedereen geldt, ongeacht welk vak je uitoefent, dat het belangrijk is om jezelf te blijven ontwikkelen. Met name in relatie tot werkzaamheden die niet zomaar te automatiseren zijn. Zorg daarnaast ook dat je bij blijft op technologisch gebied. Als veel taken geautomatiseerd worden, is het van groot belang dat je overweg kunt met de betreffende digitale toepassingen. Enkele jaren geleden was het beheersen van Word en Excel vaak al genoeg voor een gemiddelde baan, maar tegenwoordig is het ook van belang dat je over andere digitale vaardigheden beschikt. Denktank DenkWerk heeft hier onderzoek naar gedaan en schreef recentelijk een opinie artikel in Het Financiële Dagblad. Ze  kopten: “Jaarlijks miljarden nodig zijn om personeel klaar te stomen voor de toekomst”. In de komende 10 jaar zouden ruim 3 miljoen mensen een hoger niveau van digitale vaardigheden nodig hebben en een half miljoen mensen zouden een noodzakelijke carrièreswitch moeten maken.

Graag daag ik je uit om jouw niveau van digitale vaardigheden te testen op pagina 28. [5] Ben je tevreden over je huidige niveau? Welk niveau is de komende jaren nodig voor jouw rol? En hoe staat jouw team of organisatie ervoor?  Leuke vragen om eens te bespreken met je collega’s!

Deze blog is geschreven door Janneke Busser-Kanis